"Királylányképzés"

Nem olyan régen olvastam egy interjút Szőnyi Nórával, oly sok mindent mozdított meg bennem ez az írás, hasonlóképpen, mint gyerekkoromban, amikor ő tanított.

Első évfolyamos voltam az Állami Balett Intézetben, Szőnyi Nóra volt abban a tanévben a mesternőm. Valóban királynőként tekintettünk rá. Mindig kedves volt velünk, igazságos és mindenkire ugyanannyi figyelmet szentelt. Nem volt különösebben szigorú, az addigi tanáraimhoz képest, mégis mindenki igyekezett a legtöbbet kihozni magából az órákon, és az otthoni gyakorlásnál is. A heti hat nap kimerítő iskolai balett óra után, szorgalommal és kitartással gyűrtük tovább magunkat, annak érdekében, hogy a megfelelő technika elsajátításához elengedhetetlen testi adottságainkat fejlesszük, hiányosságainkat pótoljuk, természetesen sokszor kiadós könnyezés árán is.

A Mesternő mindenkinek tudott tanácsot adni, hogy mit és hogyan gyakoroljon, fejlesszen. Mindig kedvesen biztatott, amikor elkeseredtünk egy-egy órai kudarc miatt.

Szőnyi Nóra

A kép forrása: fidelio.hu

Egy alkalommal vendéget hívott a balettórára egy kis szemüveges öregúrat. Kicsit félelmetes volt számunkra, mert nagyon szigorúnak tűnt, árgus szemekkel figyelt mindannyiunkat. A Mesternő nagyon nagy tisztelettel volt iránta, figyelte minden rezdülését. Olyan volt, mintha valami számunkra láthatatlan szálak kötötték volna össze kettejüket.

Később tudtuk meg, hogy kedves mestere, Lőrincz György az Állami Balett Intézet alapító balettmestere és első igazgatója tisztelt meg figyelmével bennünket.

Szerencsénkre az is megadatott nekünk, hogy Mesternőnkkel nem csak reggelente az iskolai balett teremben találkozhattunk, hanem megcsodálhattuk Őt esténként az Operaház színpadán is. Meghatározó élmény volt számomra szépséges tánca a Diótörőben, az Arab tánc szólistájaként.

Szőnyi Nóra mesternő apró magokat vetett el bennünk, melyekből mind a táncművész pályán, mind a táncpedagógusi pályán „királylányokká” fejlődhetünk.

Gyakorló balett tanárként értettem meg igazán, milyen szerencsés vagyok, hogy a táncművésszé válás gyötrelmes, de mégis csodálatos útjának kezdeti és legmeghatározóbb időszakában ilyen pedagógus szárnyai alá kerülhettem.

Köszönöm.

2017. október

Turós-Máté Kinga

Vissza »